Rudapithecus és bányató, Rudabánya

Rudapithecus és bányató, Rudabánya

A Rudapithecus és bányató, Rudabánya, Észak-Magyarország egyik népszerű látványossága. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcika közelében található a bányató, ahol a vörös sziklák között a kristálytiszta, ragyogó kékeszöld víz egy igazi természeti csoda.

Rudabánya már a középkorban bányavárosként működött, vasércet és színesfémeket bányásztak. Magyarország egyetlen külszíni vasércbányája 1985-ig működött itt, miután a hatalmas gödrök megteltek karsztvízzel. Először egy kisebb és mellette nagyobb tó keletkezett, amelyek a vízszint növekedésével egybefüggővé váltak. A tó így 300 méter hosszú és 80 méter széles, legmélyebb pontja eléri a 60 métert. Más ilyen méretekkel rendelkező vízterület Magyarországon nincs, ezért a legmélyebb állóvízként tartják számon. Mélysége miatt a tó vize egész évben hideg, emiatt az élővilága szegényes, horgászati célra alkalmatlan.

A tó melletti hegyoldalban található a Majomsziget, ahol 1965-ben Hernyák Gábor megtalálta az első rudabányai főemlős, a Rudapithecus alsó állkapcsának töredékét. 10 millió évvel korábban itt trópusi környezet volt, a fákon ősmajmok, Rudapithecus hungaricusok éltek, akik az ember és a csimpánz ősei lehettek. Az Aggteleki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik a környező terület, ahol megszámlálhatatlan csontlelet került elő az elmúlt évtizedekben.

Információ: Rudapithecus, Rudabányai bányató

Egyéb érdekességek, ajánlók

Rákóczi Vár Sárospatak

A környéken van szállásod, szolgáltatásod?

Hogyan tudsz szerezz több érdeklődőhöz eljutni? Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez? Megteheted az alábbi linkre kattintva!

 

Vélemény, hozzászólás?