Szent Mihály-főszékesegyház Veszprém

Szent Mihály-főszékesegyház Veszprém

A Szent Mihály-főszékesegyház Veszprémi főegyházmegye főtemploma. Az eredeti templom az államalapítás korában épült,  első feljegyzéseit 1001-ben találjuk meg. Mai formáját 1910-re érte el,  1981 óta bazilika. A régészeti leletek szerint már a 10. században is templom állt a helyén. A Pannonhalmi alapító oklevél (1001) elsőként tesz említést a székesegyházról, azóta is a hivatalos iratok Magyarország legrégibb székesegyházának nevezik. A székesegyházat maga Gizella királyné alapíthatta, melyre az alábbi legenda utal:
„Hogy ő, Gizella, Isten tiszteletének csinosításában miképp viselkedett, az Istennek szolgálók gyülekezetei iránt mely buzgónak s jótevőnek mutatkozott, arról a mai napig tanúskodnak számos egyház [ = itt: templom, gyülekezet] keresztjei, edényei és csodálatos mesterséggel készített vagy szőtt oltári ékességei. Mindenekelőtt pedig a veszprémi püspökség egyháza, melyet alapkövétől kezdve minden, Isten szolgálatához szükséges arany- és ezüstneművel és sokféle ruhával fölékesített.” (Wikipédia)

A templomot Mihály arkangyal, a mennyei seregek vezére védi, melyre a hittérítési szándék nehézségei miatt lehetett szükség, ugyanis a veszprémi püspökséghez tartozott például Koppány vezér központja, a mai Somogy megye területe is.

Hogyan tudsz több érdeklődőhöz eljutni akár ingyen is?
Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez?
Megteheted az alábbi linkre kattintva!

Foglalj a környéken szállást most!

Vélemény, hozzászólás?