Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park 20 170 hektár területen fekszik az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. A terület alacsonyhegység-dombság, de néhány pontja eléri a középhegységi magasságot. A park törzsterülete az Aggteleki-hegység, délnyugaton a Putnoki-dombság, északkeleten az Alsó-hegy, délkeleten a Szalonnai-hegység, a Bódva völgye és a Rudabányai-hegység kistáj határolja.

A karsztvidék vízgyűjtő területein zömmel kis területű és mélységű állóvizek jöttek létre, melyek alapvetően két csoportba sorolhatók: a Vörös-tóhoz hasonló töbörtavak vagy az Aggteleki-tóhoz hasonló, eltömődött víznyelőkben kialakult állóvizek. Körülbelül 1200 barlang ismeretes a területén, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül van. A karbonátok kiválásának alaptípusainak kétharmada megfigyelhető a barlangokban, így a függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók, heliktitek, mésztufagátak, aragonitbokrok és a borsókövek.

Információ: Aggteleki Nemzeti Park

Egyéb érdekességek, ajánlók

A világ legnagyobb könyve

A környéken van szállásod, szolgáltatásod?

Hogyan tudsz szerezz több érdeklődőhöz eljutni? Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez? Megteheted az alábbi linkre kattintva!

 

Vélemény, hozzászólás?