Gerliczy-kastély, Deszk

Gerliczy Kastély Geszt

Gerliczy-kastély, Deszk községben már több, mint 140 áll. A Gerliczy család több, mint 210 éve szerezte meg Deszket és a környező települések területeit. Báró Gerliczy Ferenc (1859-1914) 1884-ben nőül vette báró Fejérváry Gizellát, kinek hozományából épült a kastély. Ő építtette meg a neogótikus templomot is, melynek terveit Nagyvárad főépítésze, Starill Ferenc készítette.

A Gerliczy-kastély egyemeletes, 4+2+1+2+4 ablakkiosztású, a sarokrészeket manzárdtetővel hangsúlyozó eklektikus alkotás volt eredetileg. A kastélyt 18 holdas park vette körül, a főbejárattal szemben, az országút másik oldalán, földszintes barokk hangulatú gazdatiszti lakás és kiszolgáló épületek álltak.

1942-ben emelték a második szintet rá, majd délről teraszokat építettek hozzá. Ma már teljesen másként néz ki az épület, mint 70 éve, hiszen sokszoros át- és hozzáépítettek vagy bővítettek. 1948-ban az Egészségügyi Minisztérium Csont-TBC Gyógyintézetté alakította át, 1972-től Csongrád megye kiemelt tüdőgondozó szanatóriuma működött az épületben. 1989-tól Prof. Dr. Kraszkó Pál vezetésével itt kapott helyet a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszéke.


Hogyan tudsz több érdeklődőhöz eljutni akár ingyen is?
Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez?
Megteheted az alábbi linkre kattintva!

Szolgáltatási ajánlat feltöltése

Foglalj a környéken szállást most!

Vélemény, hozzászólás?