Simontornyai Vár

Simontornyai Vár

A Simontornyai Vár Tolna megyében, Simontornya városának központjában található. A vár a XIII. században épült, és a következő évszázadokban fontos szerepet játszott a magyar történelemben. A vár építtetője Döröcske nemzetségből származó Simon alországbíró volt. A vár valószínűleg 1277-ben épült, és egy toronyból, a hozzá kapcsolódó négyzet alakú udvarból és kapuépítményből állt. A vár a Garai család birtokába került, akik jelentősen kibővítették és megerősítették.

A vár első jelentős szerepe a török hódoltság idején volt. A vár 1543-ban török kézre került, és a következő 150 évben a simontornyai szandzsák székhelye volt. A vár a törökök alatt is jelentős erődítmény maradt, és többször is megvédte magát a magyar és osztrák csapatok támadásaitól.

A vár a török kiűzése után is fontos szerepet játszott. A Habsburgok birtokába került, és a XVIII. században a császári hadsereg egyik fő támaszpontja volt. A vár a XIX. században elvesztette stratégiai jelentőségét, és fokozatosan elhagyatottá vált.

A vár helyreállítása a XX. század második felében kezdődött. A munkálatok során a vár megrongálódott részeit helyreállították, és a vár újjáépítését 1989-ben fejezték be. A Simontornyai Vár ma múzeumként működik. A várban kiállítás látható a vár történetéről, valamint a várban talált régészeti leletekről. A vár a környék egyik legjelentősebb turisztikai látnivalója.


Hogyan tudsz több érdeklődőhöz eljutni akár ingyen is?
Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez?
Megteheted az alábbi linkre kattintva!

Foglalj a környéken szállást most!

Vélemény, hozzászólás?