Fehérkő vára Kereki

Fehérkő vára Kereki

Fehérkő vára Kereki község legfőbb nevezetessége. Középkori várrom, mely szabálytalan alaprajzú, ellipszis alakú. A vár romjai a községtől délnyugatra, a Levelesi erdő északi részén emelkedő 283 m magas Várhegyen láthatók. A vár legnagyobb része téglából épült, követ csak egyes falrészek alapozásánál, a bejáratok, ablakok keretezéseinél, párkányoknál és a kaputorony alapjainál használtak. A vár bejárata a legkönnyebben megközelíthető déli oldalon volt, ahol fahíd vezet át az 5-6 m mély és 6-8 m széles várárkon a felvonóhidas kapujához. A vár romjai ma csak egy emelet magasságban állnak, azonban eredetileg kétemeletesek voltak.

Anjou Károly király adhatott utasítást egy uradalmi központ létesítésére, ami a továbbiakban összefogta a környékbeli jobbágyfalvakat, erre egy 1336-os oklevél utal, mely Cikó várnagyot nevezte meg parancsnoknak. 1474-től az ország leghatalmasabb mágnásai közé tartozó Báthori-család uralta a főként téglából épített várat, ami nem katonai szempontból, hanem mint birtokközpont volt fontos urainak. Változás sorsában csak 1530-ban állt be, amikor Perneszi Ferenc nemes úr megvásárolta és felújíttatta épületeit. Nem sokáig örülhetett azonban új rezidenciájának, mert a korabeli feljegyzések szerint 1543 körül a környékbeli keresztény végvárak katonasága felrobbantotta védőműveit, nehogy a rohamosan terjeszkedő török hódítók befészkeljék magukat ide. (Wikipédia)

Információ: Fehérkő vára

Egyéb érdekességek, ajánlók.

Balatonföldvár Kvassay Sétány

A környéken van szállásod, szolgáltatásod?

Hogyan tudsz szerezz több érdeklődőhöz eljutni? Ajánlanál egy tartalmat a megjelent cikkhez? Megteheted az alábbi linkre kattintva!

 

Vélemény, hozzászólás?